Ga naar de inhoud

Bezwaar maken tegen een aanslag van de Belastingdienst 

    Bewaar belastingdienst

    Bezwaar maken tegen een aanslag van de Belastingdienst 

    Het is nooit fijn om een aanslag voor een WOZ-waarde, boete of belasting te ontvangen. Vooral niet wanneer het bedrag hoger is dan dat je had verwacht. Wat kun je in zo’n situatie het beste doen? Kun je überhaupt iets doen? In dit artikel leggen we je meer uit over bezwaar maken (tegen een aanslag van de) Belastingdienst

    Hoe kan ik bezwaar maken?

    Wanneer je een belastingaanslag ontvangt, staat er altijd op benoemd hoe je bezwaar kunt maken tegen de betreffende aanslag. Als je het niet eens bent met de aanslag, kun je het beste zo snel mogelijk in bezwaar gaan. Het bezwaar moet namelijk binnen zes weken na de datum die op de aanslag staat, binnen zijn bij de Belastingdienst. 

    Motiveer waarom je bezwaar maakt

    Als je bezwaar wil maken, moet je altijd uitleggen waarom je dit doet (motiveren). Vaak is het lastig voor een burger om een bezwaar te motiveren, omdat het gevoel dat een burger vaak heeft bij een aanslag, niet goed aansluit bij de wet. Daarom kan het vaak veel zin hebben om een specialist in te schakelen die ook het fijne weet van de wet. 

    Je kunt bij de onderbouwing bijvoorbeeld het beste gebruik maken van feiten en probeer alles zo helder en goed mogelijk te onderbouwen. Geef alleen aan met welk deel van de aanslag je het niet eens bent. Het bedrag voor de delen waar je het wel mee eens bent, moet je dan ook op tijd betalen. Voor het bedrag van het deel waar je bezwaar tegen maakt, krijg je uitstel van betaling. 

    Invorderingsrente

    Wanneer je bezwaar echter wordt afgewezen, moet je hier invorderingsrente over betalen. Je zou er ook voor kunnen kiezen om de aanslag wel te betalen binnen de betaaltermijn en vervolgens bezwaar te maken. Mocht het bezwaar aangenomen worden, ontvang je het teveel betaalde bedrag terug. 

    Ondersteuning in bezwaar maken

    De Belastingdienst is natuurlijk een enorm grote instantie. Het komt daarom ook vaak voor dat mensen het spannend of eng vinden om bezwaar te maken tegen een belastingaanslag. Niet alleen de burger moet zich aan allerlei regels en eisen houden. Ook de Belastingdienst en gemeente moeten bij de uitoefening van hun taken zich houden aan allerlei regels en eisen. 

    Je zou er daarom voor kunnen kiezen om ondersteuning te krijgen vanuit een belastingspecialist. Deze specialist is op de hoogte van de verschillende regels en eisen waar de Belastingdienst zich aan moet houden. De belastingspecialist zal elke situatie dan ook neutraal bekijken, vanuit zowel het oogpunt van de Belastingdienst als de burger. 

    Elke situatie is anders

    Elke situatie is natuurlijk anders. De Belastingdienst kijkt bij het samenstellen van aanslagen enkel naar de cijfers die voor hen bekend zijn. Zij zijn dus niet op de hoogte van iemands persoonlijke situatie of omstandigheden. Wanneer je in je bezwaar feiten noemt en deze goed onderbouwd, zou de Belastingdienst het bezwaar kunnen accepteren. Je kunt de belastingspecialist inschakelen voor een consult, waarin je zal worden geadviseerd in wat je het beste kunt doen in jouw situatie. Een belastingspecialist kan vaak meer informatie boven tafel krijgen zodat er meer duidelijkheid komt over uw situatie.

    Heb je bezwaar ingediend, maar wordt deze afgewezen en begrijp je niet waarom? Je zou dan altijd persoonlijk contact op kunnen nemen met de persoon die het bezwaar in behandeling heeft genomen. Vaak kun je meer begrip krijgen voor de situatie, of kan er alsnog iets worden gedaan.