Ga naar de inhoud

Het voordeel van bezwaar maken tegen aanmaningskosten

    Bezwaar maken aanmaning

    Het voordeel van bezwaar maken tegen aanmaningskosten

    Wanneer iemand een aanslag moet betalen, maar de betaling uitblijft, kan er een aanmaning worden verstuurd. Een aanmaning houdt in dat er kosten worden gerekend voor het herinneren aan een openstaande aanslag, omdat de verzender hierdoor extra werkzaamheden moet verrichten. Bij een schuld boven de 454 euro wordt er zeventien euro aan aanmaningskosten in rekening gebracht en bij een schuld onder de 454 euro een bedrag van acht euro. 

    Verdere invorderingsmaatregelen voorkomen

    Zeventien of acht euro klinkt natuurlijk niet als een heel hoog bedrag, waardoor veel mensen het nut er niet van inzien om in bezwaar te gaan tegen aanmaningskosten. Echter heeft dit juist veel voordelen, welke in dit artikel zullen worden toegelicht. Zo kun je bijvoorbeeld verdere invorderingsmaatregelen tijdelijk on hold zetten of voorkomen. 

    Wanneer mag ik in bezwaar gaan?

    Je kunt binnen zes weken na het ontvangen van de aanmaning in bezwaar gaan. Je kunt echter niet zomaar in bezwaar gaan. Dit kan alleen als de aanmaning ten onrechte is verzonden, bijvoorbeeld wanneer er een verzoek voor een betalingsregeling of een verzoek voor uitstel van betaling loopt en dit verzoek nog niet is beantwoord door de Belastingdienst. Wanneer de Belastingdienst nog geen besluit heeft genomen op basis van jouw verzoek, mag zij niet overgaan op verdere invordering en mag een aanmaning dus niet worden verstuurd. 

    Onredelijke betaaltermijn

    Wordt het verzoek tot betalingsregeling of uitstel van betaling afgewezen, dan moet de aanslag binnen veertien dagen worden betaald. Hier krijg je altijd melding van. Echter komt het in de praktijk nog wel eens voor dat er een betaaltermijn van elf dagen wordt gegeven, in plaats van veertien. Mocht je dus een aanmaning ontvangen terwijl er een betaaltermijn van elf dagen is gegeven, mag je ook in bezwaar gaan tegen de aanmaning. 

    Dwangbevel uitstellen of voorkomen

    Als het verzoek tot uitstel van betaling of betalingsregeling is afgewezen, wordt de invordering doorgezet. Wanneer je de aanslag niet op tijd betaalt, wordt er overgegaan op een dwangbevel. Ook hiervoor worden extra kosten in rekening gebracht. Het “voordeel” aan in bezwaar gaan tegen aanmaningskosten, is dat een dwangbevel niet mag worden uitgevoerd wanneer er een aanvraag tot bezwaar loopt. Let op: je moet wel altijd binnen de betaaltermijn (veertien dagen) in bezwaar gaan tegen de aanmaning.

    Hulp bij in bezwaar gaan tegen aanmaning

    Vaak hebben mensen het idee dat het geen zin heeft om in bezwaar te gaan tegen de Belastingdienst, of dat het erg lastig is om dit te doen. Wij kunnen je daarom helpen om in bezwaar te gaan tegen bijvoorbeeld een aanmaning. Onze specialisten zijn op de hoogte van de regels en wetten waar de Belastingdienst zich aan moet houden, waardoor er voor jouw situatie kan worden gekeken of het mogelijk is om in bezwaar te gaan.